Учени са анализирали необикновено погребение в Норвегия. Според данните останките датират

...
Учени са анализирали необикновено погребение в Норвегия. Според данните останките датират
Коментари Харесай

Погребан кораб разкрива повече за крал Харалд Хубавокосият

Учени са анализирали неизмеримо заравяне в Норвегия. Според данните останките датират доста преди началото на ерата на викингите. В центъра на тази завладяваща находка е разкопана могила, съдържаща остатъци от най-стария огромен транспортен съд, заровен в миналото на остров Лека в северната Норвегия.

Корабът е бил заровен преди почти 1300 години, към 700 година сл. Хр. Това изобретение датира отпреди началото на епохата на викингите. Откритието потвърждава, че викингите не са били първите, които са погребали кораби до значими хора, а единствено са траяли традиция, почнала в по-ранни времена. 

The discovery of a pre-Viking ship burial in Scandinavia challenges the notion that were the pioneers of this fascinating tradition. The ancient ship burial was discovered within a mound on Norway’s island of Leka.
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Мистерията на Херлаугсхауген   се задълбочава 

Една от най-завладяващите обичаи, свързани с епохата на викингите в антична Скандинавия, е била практиката да се погребват значими хора в огромни могили до огромни кораби. Тези лодки явно са били предоставени, с цел да могат владетели, богати елити и известни воини да завършат сполучливо пътуването си до отвъдното, в кораб, подобаващ за хора с висок статус. 

Хиляди могили с разнообразни размери са открити в Норвегия и в цяла Скандинавия, а огромни могили, които съдържат, както лодки, по този начин и скелети, съставляват забележителна част от находките. Това включва 60-метрова могила на остров Лека, която за първи път е разкопана в края на 1700 г. 

Мястото Херлаугсхауген е споменавано в документи на скандинавския крал Харалд. За него се твърди, че е бил заровен жив в тази могила дружно с 11 от най-доверените му жители през 871 година сл. Хр. Харалд Хубавокосият бил първият същински крал на Норвегия – народен воин. За него се приказва в редица документи. Откритият транспортен съд слага под въпрос данните от тези документи.  

По време на първичните разкопки археолози са разкрили набор от артефакти, в това число стоманени пирони, бронзов чайник и остатъци от нещо, което евентуално било някаква стена. Те са разкрили и скотски кости и един човешки скелет, който е бил подложен в седнало състояние. В скута на скелета бил подложен меч. 

Viking King Herlaug's burial mystery deepens with the discovery of ship's rivets
— The Viking Herald (@thevikingherald)
По това време се е предполагало, че откритият скелет е на крал Харалд, който явно е бил заровен самичък, а не с 11 от своите почитатели, както допускат легендите. Археолозите от 18-ти век обаче не са разкрили безапелационни следи от транспортен съд. 

През миналото лято археолози от Норвежкия университет за просвета и технологии, работещи в съдействие с Националния списък на Норвегия, пристигнали в Херлаугсхауген с детектори за метал и съоръжение за копаене, с цел да видят дали в допълнение изследване на могилата може да открие доказателства за заровен транспортен съд. 

Доказателство за погребението на транспортен съд отпреди викингите в действителност било възобновено, защото активността на детекторите са записали сбирка от огромни нитове, които били употребявани за прикрепяне на дъските на дървения транспортен съд. 

Размерът на тези нитове и броят им е посочил, че лодката, заровена в могилата, е била  задоволително огромна, с цел да побере цялостен екипаж, който да отплава надалеч в Норвежко море в търсене на земи.  Археолозите са съумели да дефинират, че корабът е бил заровен преди към 1300 години или съвсем 100 години преди формалното начало на епохата на викингите през 793 г. 

Трябва да се означи, че това е било и осем десетилетия преди гибелта на крал Харалд, което допуска, че гигантската могила е кръстена погрешно на владетеля. За страдание скелетът, открит в могилата през 1700 година, е липсващ при започване на 20-ти век, тъй че няма метод да се изследва истината за неговия генезис и идентичност, оповестява Ancient Origins. 

SCIENCE & TECH: 1,300-Year-Old Pre-Viking Ship Burial Rewrites History
— U-S-NEWS.COM (@us_news_com)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР